VIN OG MAD

Det er altid et dilemma hvilken vin man skal vælge til sin mad, eller sine retter. Det kan være svært at vælge rigtigt, og derfor vil her hjælpe dig igennem junglen af mad og vin, det er jo derfor vi hedder Menuvin.dk. 

Du kan her finde svar på og, eller, inspiration til hvordan du udvælger den rette vin til den rette mad. Mad og vin er en større videnskab, men længere nede har vi samlet nogle lette retningslinjer du kan følge. 

 

Vi starter ud med den korte og nemme guide - dette er den hurtige guide til valg af den vin du skal bruge til dine madretter.

Den vigtigste huskeregel er, at maden ikke overdøver vinen, og omvendt at vinen ikke overdøver maden, hvorfor du kan gå ud fra følgende:

• Lette retter - lette, lyse vine
• Kraftige retter - kraftige, mørke vine
• Krydret mad - fyldige og kraftige vine
• Fede retter - vine med god syre
• Søde retter - søde vine
• Salte retter - vine med let druesødme

Derudover bør man som hovedregel altid starte aftenen med de lette vine og bygge op mod de kraftige vin.

 

VIN TIL MADEN

Vinens karakteristiske sider der er vigtige i forhold til mad, deles op i tre grupper:

 

-        Smagsindtrykket. Altså de egenskaber i vinen som man kan smage med tungen, som sød, sur og bitter.

-        Vinens konsistens. Det vil sige fornemmelsen af hvor varm, kold, cremet, silkeblød, tynd, tør eller grov vinen føles i munden.

-        Aromaen. Det er oplevelsen af vinen i næse og svælg.

 

Kontrastvirkninger

Det er på tungen at maden og vinen i nærrest kontakt med hinanden. Det er sjovt nok også her, at man bemærker hvis vin og mad ikke hænger ordentligt sammen. Det betyder imidlertid ikke at maden og vinen skal svare fuldstændigt til hinanden, da dette kan være ubehageligt, primært ved bitre smage. Nedenfor har vi lavet en liste så du kan kreere spændende og tiltalende kontraster, når du laver mad og skal vælge vinen dertil.

 

Konsistens og aroma

Som tidligere beskrevet er konsistensen vinens følelige egenskab, som opfattes i hele munden, hvorfor vinens konsistens er ligeså vigtig for sammenstillingen af vin og mad, som smagende syrlig, sød, bitter og salt. Især når man vægter harmonien, i maden og vinen i en flerretters menu, anbefales det at konsistensen i vinglasset og maden på tallerkenen passer sammen. På den måde er en kraftig vin bedst til solide madretter, mens den lette vin kun er god til lettere mad. Serverer man en vin med let krop, fordi man kom til at lave stegen for fed og vil gøre den let fordøjelig, ja så får vinen ingen anden virkning end at forfriske en smule.

 

Vin

Madret

Bemærkninger

Sød

Sød

Syrlig
Syrlig
Bitter

Sød

Salt

Syrlig
Salt
Sød

Pas på med graden af sødme.
For stort indhold af alkohol giver en bitter smag.
Pas på med eddike.

Kun sødme fra fedt, ikke sødme fra sukker.

 

Man skal også huske at fyldige vine og retter kun supplerer hinanden ordentligt, hvis de er ens i konsistensen. Retten eller vinen må hverken smage tyndt, fedt, syrligt eller bittert. Den eneste type vin man ikke kan finde passende mad til, er den meget grove fornemmelse man kan få i munden fra en ung vin med umodne tanniner. Tørheden i de umodne, grønne garvesyrer passer bedst til den sirupsagtige konsistens der er i sauce, der er nedkogt af stegefond, fordi den har et fint spil af søde og bitre aromaer.