Pinot noir druen

Pinot Noir

Pinot noir druen danner basis for de berømte, elegante, komplekse - og nogle af verdens dyreste, rødvine fra Bourgogne. I Tyskland går pinot noir under navnet spätburgunder, i Østrig som blauburgunder og i Italien som pinot nero.

Det er en meget kompliceret og ømfindlig drue sort, som kun ved lavt høstudbytte og nænsom vinifikation kan frembringe virkelig overbevisende kvalitet. Druen modnes ret tidligt og er ekstremt følsom for terroir. De bedste vine er fra kalkholdige jordbunde med relativt køligt og stabilt klima. Hvis klimaet er for varmt, modnes druen for hurtigt, hvor den vil tabe sin aroma og syre og udvikler ikke nogle af de fascinerende smagsstoffer, som de tynde skaller kan gemme på. Det er af den grund, at vinene på denne drue svinger rigtig meget i kvalitet og er vinene for billige, er der ikke meget elegance og smag ved dem. Når det så til gengæld lykkes, giver det vine i absolut særklasse! De gode af slagsen har lagringspotentiale.

Pinot noir er ikke en druesort der blandes med andre sorter - lige bortset fra til champagne fremstilling. Her spiller den en vigtig rolle for Champagnen - sammen med druerne chardonnay og pinot meunier.

Vinene på pinot noir er i den lette ende med mild tannin og og en lys rubinrød farve. Den har typisk noter af kirsebær, jordbær, hindbær, violer, vildt og skovbær, der med tiden udvikler sig mere animalsk til noget der kan minde om stald.

Udover i Bourgogne, er pinor noir også den vigtigste blå drue i Alsace, Jura, Savoie, Sancerre, Menetou-Salon og St-Pourcain. Derudover forsøger vinavlere i hele verden at efterligne de store Bourgognevine. Der hvor de har mest held med det, er i Tyskland, New Zealand, Oregon og i de kølige dele af Australien og Californien. Pinor noir dyrkes desuden i Østrig, Ungarn, Rumænien, Ukraine, Rusland, Kroatien, Canada, Chile, Argentina og Sydafrika.

Pinot noir og mad

Vine på pinot noir er vildt-vinen nr. 1! Drik en ung pinot noir til fisk, kalvekød, fasan, vagtel, coq au vin og den ældre vin til and, vagtel, trøffel-retter, svampe-retter og mørkt fuglevidt. De er særdeles fremragende madvine - men fungerer også fint uden!

Product added to compare.

Vi bruger 1. og 3. parts cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse. Formålet er at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring, så du får det indhold, der er mest relevant for dig. Vi anvender både egne cookies og cookies fra tredjepart. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage, hvis vi skal stoppe med at dele cookies med dig. Du accepterer, hvis du klikker ok/accept. Læs mere om vores cookies her.

Googles privatlivspolitik.