Tempranillo
Tempranillo druen er en blå drue og er Spaniens ædleste sort. Den er så beplantet i Spanien, at den i 2010 var den fjerdemest populære druesort i verden. Den har mange navne i Spanien og er bl.a. kendt under navne som tinta de toro, tinta del país, tinto fino, cencibel og ull del llebre. Det er en drue der skaber mellemfyldige til fyldige vine. Vinene er især kendt fra områderne Rioja og Ribera de Duoro.
Druen er tykskallet og frembringer typisk vine med dyb farve og lavt syreindhold, der er langtlevende uden påfaldende høj alkoholprocent (set i forhold til andre spanske vine). Den modnes tidligt og er ideel at dyrke i kølige forhold som Ribera de Duoro, hvor den går under navnet tinto fini. Dens vækstcyklus er kort og druen er øm overfor tørke og de fleste sygdomme.
Typisk er vinene med denne drue duftrige og med en frugtrig karakter. Tanninerne udmærker sig ved mildhed, blødhed og sødme, samtidig med at de udvikler en stor smidighed på fad. Druen giver vine med noter af brombær, blåbær, chokolade, læder, krydderier og urter.
Udenfor Spanien dyrkes druen i Portugal, Argentina, Sydfrankrig, Californien, Oregon, Washigton, Australien og Italien.
Tempranillo og mad
Vine på tempranillo er generelt gode til retter med kød, herunder oksekød, grillet kød, lammekød, krydret svinekød og er fremragende til tapas. Du kan læse om vin til tapas her. Prøv også en tempranillo vin til lagrede oste.