Vin til ost

Vin til ost

Der findes rigtig mange slags forskellige oste. Der er derfor også mange vinmuligheder, når det kommer til hvad der passer sammen.

Hvidvin er nr. 1 til ost

Helt generelt og meget kort kan det siges, at hvidvin eller hedvin er de bedste ledsagere til ost. Dette til trods for at rigtig mange forbinder et klassisk ostebord med rødvin. Det eneste argument for at drikke rødvin til ost er, at man isoleret set kan lide både ost og rødvin. Men rent smagsmæssigt harmonerer de to ting ikke sammen.

Fedtstrukturerne og mælkeproteinerne i osten fungerer bedst med syren i hvidvinen. Aromaerne i hvidvinen supplerer også osten bedre, end det mere mørke aromaunivers i rødvin. Derudover vælger mange også at servere noget sødt tilbehør til osten - honningsyltede nødder, syltede hyben eller blommer, hvilket heller ikke passer til rødvin.

Rødvine der kan fungere

Der er dog nogle ganske få lettere rødvine, der kan fungere med ost, hvilket er en fransk kølig beaujolais, en italiensk sangiovese fra enten Toscana, Rubicone eller en Brunello, en italiensk montepulciano, italiensk barbera eller en spansk tempranillo.

Bedste allround vine til ost

Hvis du har et ønske om at vælge en enkel vin, der bedst kan passe til et udvalg af oste, er det sikreste valg en riesling - enten tysk eller fransk eller en kølig Ruby portvin. Et andet godt match er en sød tysk spätlese hvidvin - også på riesling druen

Generelle retningslinjer - vin til typer af oste

Der er som skrevet, rigtig mange vinmuligheder og heldigvis er der også nogle generelle retningslinjer du kan følge.

Til friske oste - gedeost, er den bedste ledsager en hvidvin på sauvignon blanc druen - enten fra Østrig eller  New Zealand. Til lige netop gedeost kan en kølig rød beaujolais også fungere godt.

Til faste oste - manchego, primadonna, parmesan, cheddar, er den bedste ledsager en fransk Alsace hvidvin på riesling druen med god syre eller en spansk hvidvin. Foretrækker du rødvin - anbefaler vi denne italienske rødvin på nebbiolo druen.

Til hvidskimmeloste, er en bourgognevin på chardonnay druen eller en Champagne begge gode ledsagere. Eller prøv en fransk orange vin.

Til rødkit-oste, er en fransk gewurztraminer fra Alsace den bedste ledsager.

Til blåskimmeloste, er det godt at huske, at jo stærkere osten er, jo sødere skal vinen være. Så i den milde ende, vil en tysk grauburgunder (pinot gris) eller tysk riesling fungere. I mellemklassen, vil en gewurztraminer eller en weissburgunder/chardonnay fungere og til den stærke ost, er en kølig Ruby portvin eller en sød spätlese det bedste valg.

Product added to compare.

Vi bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse, hvilket du accepterer ved brug af hjemmesiden. Læs mere om vores cookies her.