Pasta er kendt som tilbehør eller hovedbestandel i mange italienske retter. Pasta består af mel blandet med æg og vand, hvorefter den koges, eller tørres og gemmes til senere brug. For sig selv har pasta ikke så meget smag. Men sammen med tilbehør - som f.eks. tomatsauce, pesto, bolognese, carbonara, skaldyr, svampesauce osv., smager det himmelsk!
Vin til pasta med tomatsauce
Vine der vil matche denne ret, må gerne have lidt sødme, som passer til sødmen i tomaterne. En hvidvin der vil passe godt er på enten riesling druen - tysk eller fransk eller sauvignon blanc druen. Foretrækkes der rødvin, vil en italiensk nebbiolo, montepulciano d´abruzzo eller en sangiovese fra enten Toscana eller Rubicone, alle være gode ledsagere. Eller prøv en australsk shiraz/cabernet sauvignon rødvin.
Vin til pasta med bolognese sauce
I den italienske udgave, består retten af hakket oksekød, tomat, løg, guleod, blegselleri, pancetta og et skvæt vin. Rødvin vil passe bedst til denne ret. Det må gerne være en ung italiensk vin med masser af saft, medium syre og gerne serveret let afkølet. Her vi en italiensk pinot noir, barbera, sangiovese - evt. Brunello eller ripasso alle matche retten rigtig godt.
Vin til pasta carbonara
Denne ret er lidt mere udfordrende at sætte en vin til. Udover pasta, er der pancetta (røget italiensk bacon), æg og parmasanost der bliver til en cremet sauce. De typiske syrerige og frugtige italienske pasta-vine fungerer ikke med denne ret. Vinen skal have noget mere fylde og mindre syre. Prøv en chardonnay - enten fransk eller en tysk på chardonnay/pinot blanc. Rødvine er osgå lidt af en udfordring til denne ret. Det bedste valg vil være en italiensk fyldig vin, med en forholdsvis høj alkoholprocent. Prøv med en barbera eller primitivo.
Vild med italiensk mad? Se også siderne om vin til pizza, risotto, bruschetta og lasagne.