Vin til julemaden

Vin til julemaden

Den klassiske julemad består af rødkål, kød, brunede kartofler, hvide kartofler, sauce, æbler, svesker og ribsgelé. På tallerkenen er der mange smage vinen skal matche: surt/sødt fra rødkålen og ribsgeléen, fedt og salt fra kødet, karamelliserede kartofler, kraftfuld og fyldig sauce, syrlige æbler og søde svesker.

Sådan bør vinen være

Kravet til vinen, er først og fremmest, at den skal have både syre, sødme og en forholdsvis høj alkoholprocent. Hvilken vin der vil passe bedst, kommer dog an på om kødet kommer fra en and, gås eller gris.

Vin til and og gås

Til and og gås passer det godt med en rødvin, med god fylde og sødme. Et godt husråd siger, at svesker klæder anden, så vinen må også godt have en sveskeagtig smag og sødme. En italiensk Amarone er lavet på tørrede druer, og har dermed denne sveskeagtige sødme. Den er derfor et godt og oplagt valg. Hvis den for nogen er for kraftig, kan dens (mere prisvenlige) "lillesøster", ripassoen også sagtens fungere. Et andet godt valg kan være en californisk Zinfandel, der også har denne sveskeagtige, sødmefulde smag med en forholdsvis høj alkoholprocent.

Vin til flæskesteg

Til flæskestegen bør vinen være knap så fyldig og her vil en italiensk ripasso eller en fransk Côtes Du Rhône passe godt. På grund af det sødlige tilbehør til flæskestegen, vil en californisk zinfandel også passe, trods det normalt ikke er nogen "svinekøds-vin".

Product added to compare.

Vi bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse, hvilket du accepterer ved brug af hjemmesiden. Læs mere om vores cookies her.