Trøflen er en underjordisk svamp - og en særdeles ikonisk delikatesse. Den findes i flere varianter; sort trøffel, hvid trøffel, forårstrøffel, efterårstrøffel og sommertrøffel. Svampen har en særlig duft og smag - i retning af skovbund, kælder, hengemt og noget nøddeagtigt.
Rødvin til trøffel
En så speciel delikatesse, kræver en vin med tilsvarende personlighed og kompleksitet. Et godt og helt oplagt valg, er at finde en vin på nebbiolo druen fra Piemonte i Italien - som også er et af verdens største trøffelområder. Det ypperste valg er en Barolo vin eller en alternativ nebbiolo vin fra Langhe området.
Et andet spændende vinvalg er en tysk spätburgunder. Generelt for vinene der passer til trøffel er, at de gerne må have lidt alder.
Hvidvin til trøffel
Hvis retten er i den lette ende - evt. med fisk, kan en hvidvin passe fint. Prøv en hvid Bourgogne - fransk hvidvin på chardonnay druen.