MÜLLER-THURGAU
Denne drue er en krydsning mellem Riesling og Madeleine Royale, som er skabt af professor Hermann Müller i 1882. Tidligere blev den også kaldt for Rivaner, men har også fejlagtigt gået under betegnelsen Riesling Silvaner.
Druen er tidligt moden og kræver en dyb, fugtig jord. Er dette tilstede vil den give et stort udbytte, som dog er let modtagelig overfor sygdomme og skimmel.
Vinene lavet på denne drue har et lavt syreindhold og er aromatiske, sødmefulde, bløde og runde, med en antydning af muscat og fersken. Det er også druen der anvendes i de meget søde (og ofte uhyre billige) tyske hvidvine som kaldes Liebfraumilch, Piesporter, Niersteiner eller Bernkasteler. Disse vine, har været medvirkende til det lidt triste ry de tyske vine på denne drue har fået.
Vine der er lavet på druen udenfor Tyskland, har typisk en noget anden karakter og kan være langt mere spændende.
Sorten er primært udbredt i Tyskland, men bliver også dyrket i Østrig, Norditalien, Schweiz, Tjekkiet, Slovenien, Ungarn, England og Luxembourg.
Müller-thurgau og mad
Hvidvine på müller-thurgau druen passer godt til lette retter, kolde fiskeretter, salater - eller bare for sig selv en varm dag uden mad!