Sémillon druen er en gylden druesort og har hjemstavn i Bordeaux i Frankrig. Her blandes den ofte med sauvignon blanc, for at tilføre friskhed. Druen bruges både til søde og tørre vine.
Sorten er let at dyrke, vokser kraftigt og rammes sjældent af sygdomme. Dog har den tendens til botrytis angreb (ædel råddenskab), og anvendes derfor til dessertvine, herunder Sauternes. Botrytis, der er en svamp, koncentrerer sukkerindholdet og syren, formindsker udbyttet og giver vine der kan udvikle sig videre. Disse vine danner grundlaget for de store søde vine fra Bordeaux. De bedste tørre vine frembringes i Pessac-Léognan.
Sémillon vine har høj viskositet med lav syre med aromaer af gule blommer, kandiserede frugter, gule æbler, lime, konfekt og lidt nødder. Desuden bevarer den ofte en frisk antydning af citrus. Med alder udvikler den aromaer af honning.
Sémillon er udbredt i mange lande, men kun i Hunter Valley i Australien har den nået en særegen, fornem karakter. Først på det seneste er det lykkedes for forskellige producenter i Sydafrika og Californien at lave spændende, bløde og krydrede Sémillons vine gæret på barrique. Derudover dyrkes druen i Sydamerika - specielt i Chile, Nordamerika, Washington og Østeuropa.
Sémillon og mad
De tørre vine fungerer generelt godt til fisk og fiskesuppe. De sødere vine er gode til desserter, blå skimmeloste, hummer og krydret mad.