CABERNET FRANC
Cabernet franc er en fin fransk druesort og mest udbredt i Frankrig, hvor den benyttes i røde Bordeaux vine samt i Loire. I Bordeaux udgør cabernet franc typisk 10% af en vinmark - og blandes altid med (og overskygges af) andre druer - ofte cabernet sauvignon druen. Den har et ret højt tannin indhold, er frugtpræget og har smagsnoter af urter. Det er den 20 mest plantede vindrue i verden.
Denne druesort - som i øvrigt også kaldes Bouchet og Breton, blev længe regnet for at være lillebroderen til Cabernet Sauvignon. DNA analyser fra 1997 har dog fastslået, at dette på ingen måde er tilfældet. Druerne er beslægtede, men relationen er en en anden. Analysen viste at cabernet franc og den grønne drue sauvignon blanc er forældre til cabernet sauvignon druen.
Med sin tidlige modning er den bedst egnet til køligere egne, og derfor har den etableret sig i Saint-Émilion, hvor den præger Cheval Blanc. Her er den en dominerende drue og giver parfumerede, friske rødvine ofte med dufte af hindbær og/eller blyantspåner
Ved Loire, hvor Cabernet Franc dyrkes som ren druesort, er den karakteriseret ved en ren frugtighed, tilbageholdende tanniner og dermed ofte også et lavere indhold af garvesyre end.
Mens den ofte tidligere blev brugt til lette bistrovine, særligt i det nordøstligste Italien, er der i de seneste år dukket første klasses fløjlsbløde og kroprige vine op fra Loire.
Cabernet franc og mad
Vine på cabernet franc passer godt til retter med lyst kød - lam og gris/svinekød. Retterne må gerne tilberedes med massser af krydderurter.
Læs mere om vinsorter og druesorter her.