DOLCETTO
Dolcetto er en af de store druesorter i det norditalienske vinområde Piemonte. Det er områdets tredje mest plantede blå druesort - kun overhalet af barbera og nebbiolo druerne. Druen modnes tidligt og giver vinbønderne mulighed for at plante den i de køligste og (mindre gunstige) højestliggende vinmarker for at udnytte deres jorder bedst muligt. Druer som f.eks. nebbiolo der modnes 4 uger senere end dolcetto, kan ikke nå at modne optimalt i disse højder. Det er derfor økonomisk gunstigt for vinbonden, at have dolcetto i sit "drue sortiment" for at udnytte alle marker optimalt.
Druen har en vidunderlig blødhed over sig, der føles sødlig (dolce=sød) og en god balance mellem saftigt, frugtigt, tørt og har en snert af noget bittert over sig.
Vine på dolcetto drikkes typisk forholdsvis unge og er kendetegnet ved at være frugtige og charmerende. De har lavt syreindhold, men mange garvesyrer (tanniner). Vinene har en fantastisk mørk rubinrød farve, en aroma af sødlige bær og kvæde, samt en let antydning af lakrids og mandler.
Dolcetto og mad
Vine på dolcetto druen er fantastiske terrasse vine! De er også gode til de fyldige lokale italienske retter og fungerer godt som allround vine til receptioner og frokostbuffetter og til charcuteri. Vine på dolcetto er typisk noget som de fleste vil kunne lide.