GAMAY
Gamay er en blå drue, der er mest kendt og dyrket i området Beaujolais i Frankrig. I lige netop dette område, er der en perfekt jordbund der består af sandet ler- og granitjord. Denne jordbund passer perfekt til gamay druen, der hvis den dyrkes andre steder ofte bliver ret ubetydelig. Men i Beaujolais bliver gamay druen til enestående friske, frugtige, livlige, lette og meget drikkevenlige vine med meget lidt tannin. Det er meget få vinregioner, der er så fokuseret på kun én druesort som i Beaujolais.
Vine på gamay er blegere, mere blålig, end de fleste andre rødvine. Den har ret høj syre og en enkel med skøn og livlig aroma af friskplukket rød frugt. Lugten kan være knap så charmerende - af hurtig gæring der minder om bananer og acetone.
Den udbytterige Gamay Noir à Jus Blanc - den sorte Gamay, med den hvidesaft, plantes ekstremt tæt. Nogle steder helt op til 9-10.000 planter pr. hektar. Den høstes ved håndkraft, da druerne gæres hele under "macération carbonique", hvilket giver meget aroma, men få tanniner. Vinificeres den derimod med maceration, opnår man vine med et spændende modningspotentiale.
Udover Beaujolais har druesorten kun fundet rigtigt fodfæste i Ardèche, Schweiz, Canada, Australien, Kroatien, Serbien, KOsovo og Makedonien, der dog ikke har opnået samme niveau eller popularitet.
Gamay og mad
Rødvine på gamay druen er gode let afkølede og passer til lette frokostretter, fjerkræ, salater, oste og charcuteri.