Nebbiolo
Nebbiolo druen har hjemstavn i Piemonte i det nordlige Italien. Nebbiolo er den ædleste drue i Piemonte og kan sammenlignes med Pinot Noirs status i Bourgogne. Druen er stor og mørkskallet og er ansvarlig for nogle af de længstlevende og fineste vine i verden! Druen er den eneste drue i én af Italiens store vine - Barolo. Nebbiolo er hyberfølsom over for klimaet, hvilket er årsagen til at den fungerer godt i Piemonte - og knap så godt andre steder.
Når vinene er bedst, har de aromatisk kompleksitet, fyldig smag, som balancerer perfekt med den ret høje syre og de kraftige garvesyrer. Vinene har som udgangspunkt et godt lagringspotentiale og vil med tiden udvikle sig til komplekse vine med aromaer af bl.a. kirsebær og roser. Det er generelt vine, der ændrer karakter med alderen - til det bedre!
Den har en umiskendelig lys farve, medium til høj syre indhold og tydlige tanniner. Den har noter af tjære, hindbær, ribs, kirsebær, trøffel, røg, peber, chokolade, roser, violer og appelsin.
Nebbiole drykes hovedsagligt i Piemonte, herunder i Barolo og Barbaresco. Vinavlere udenfor Italien eksperimenterer også med druen. Den dyrkes i Oregon, Staten Washington, Australien samt i Nord- og Sydamerika. Ingen har dog formået at producere vine med samme kompleksitet og på samme niveau som i Piemonte.
Nebbiolo og mad
Vine på nebbiolo druen er gode til rødt kød, lam, vildt med kraftig sauce, retter med trøffel, svampe-retter, kylling, faste oste og sammenkogte kødretter i vinsauce. Det er i det hele taget en god mad vin og er ikke umiddelbart en oplagt hygge-vin uden. Det er vinene simpelthen for komplekse til, med deres forholdsvis høje syre og tannin indhold.