MUSCAT
Muscat, Moscato eller Muskateller – bag navnene gemmer sig en af vinifera-plantens mest vidtforgrenede familier, som samtidig hører til de ældste. Druen har et lavt syreidhold. Mest velrenommeret er den grønne Muscat, som har små, aromatiske bær der giver en af de mest populære mousserende vine – Asti.
Druen har duftnoter af lemon, muskat, abrikos, fersken, lindetræ, honning, kaffe og chokolade. Der laves både tør hvidvin, mousserende vine og søde dessertvine på druen. Druen er mest kendt i Frankrig og Italien. I Alsace laves primært tørre vine, mens der i Piemonte laves mousserende vine.
Den er berømt som Samos og Muscat de Frontignan, men er derudover udbredt i Spanien, Østrig, Østeuropa, USA, Sydafrika og Australien, hvor den frembringer søde og komplicerede dessertvine med stor krop.
Muscat og mad
Der er flere muligheder afhængig af, om der er tale om en tør hvidvin, en mousserende vin eller en sød dessertvin på denne drue.