Den klassiske julemad består af rødkål, kød, brunede kartofler, hvide kartofler, sauce, æbler, svesker og ribsgelé. På tallerkenen er der mange smage vinen skal matche: surt/sødt fra rødkålen og ribsgeléen, fedt og salt fra kødet, karamelliserede kartofler, kraftfuld og fyldig sauce, syrlige æbler og søde svesker.
Sådan bør vinen være
Kravet til vinen, er først og fremmest, at den skal have både syre, sødme og en forholdsvis høj alkoholprocent. Hvilken vin der vil passe bedst, kommer dog an på om kødet kommer fra en and, gås eller gris.
Vin til and og gås
Til and og gås passer det godt med en rødvin, med god fylde og sødme. Et godt husråd siger, at svesker klæder anden, så vinen må også godt have en sveskeagtig smag og sødme. En italiensk Amarone er lavet på tørrede druer, og har dermed denne sveskeagtige sødme. Den er derfor et godt og oplagt valg. Hvis den for nogen er for kraftig, kan dens (mere prisvenlige) "lillesøster", ripassoen også sagtens fungere. Et andet godt valg er en spansk cuvée eller på garnacha druen eller en californisk Zinfandel, hvor sidstnævnte også har denne sveskeagtige, sødmefulde smag med en forholdsvis høj alkoholprocent.
Vin til flæskesteg
Til flæskestegen bør vinen være knap så fyldig og her vil også en italiensk ripasso, spansk garnacha eller en fransk Côtes Du Rhône passe godt. På grund af det sødlige tilbehør til flæskestegen, vil en californisk zinfandel også passe, trods det normalt ikke er nogen "svinekøds-vin".
Er du mere til hvidvin til flæskestegen, vil denne tyske grauburgunder passe perfekt.
Se også vin til risalamande her.