CHARDONNAY
Denne drue har sit hjemland i Bourgogne i Frankrig, og er hvidvinens dronning. Den giver vine, der er meget forskellige, alt efter hvor i verden den er plantet. Den har ikke så meget smag i sig selv, men er tilpasningsdygtig og let at forme.
I Europa vil druen dufte og smage af honning, nødder og vanilje - og nogengange af smør og flødekarameller. Den har her lidt syre. De oversøiske er mere syrefattige og har mere noter af banan, ananas og fersken.
Næsten alle vinproducerende lande har eller har forsøgt sig med chardonnay druen. Udover Frankrig, er den plantet i Spanien, Portugal, Tysklad, Italien, England, Schweiz, Østrig, Rumænien og resten af østeuropa, Grækenland, Australien, New Zealand, Israel, Libanon, Californien, Washington og Oregon.
Chardonnay og mad
Vine på chardonnay druen passer godt til fisk og skaldyr og neutrale retter. Er den fadlagret, vil den passe til hummer, kammuslinger, kylling, foie gras, kalv og de fleste oste.