Nytårsaften er årets sidste dag og for mange lig med en festlig aften med familie og- eller venner. Denne aften gøres der noget særligt ud af maden og vinene dertil. Året skal sluttes af med manèr! For de flestes vedkommende foregår nytårsaften således:
- - Samling omkring Dronningens nytårstale
- - Middagen - typisk en 3-4 retters menu
- - Nytåret skydes ind kl. 24 med kransekage og bobler
Champagne til nytårstalen
Til dronningens nytårstale er det oplagt at drikke Champagne. Her må det gerne være den ægte lidt dyre franske Champagne. På dette tidspunkt er smagsløgene stadig intakte og gæsterne kan nyde og smage ordentligt.
Bobler er bare festlige, men der findes heldigvis også mere prisvenlige udgaver, hvis champagne er lidt i overkanten. Prøv en spansk cava eller en italiensk prosecco.
Vin til nytårsmiddagen
Hvilke vine der passer din nytårsmenu, er afhængig af hvad du planlægger at servere. En typisk nytårsmenu vil bestå af en fiske- eller skaldyr forret, hovedret med kød, (måske) ost og dessert.
Afhængig af hvad de enkelte retter indeholder, er der nogle generelle forslag du kan følge:
Det skal du drikke kl. 24 til kransekagen
Når klokken nærmer sig 24 er det tid til kransekage og bobler. Her gælder reglen som til dessert, at vinen skal være sødere end desserten. Så her egner den tørre champagne sig altså ikke. Det er synd for både kransekagen og champagnen. Især champagnen vil være et fejlvalg, da den vil fremstå kedelig og sur/syrlig. Prøv hellere en mere sød mousserende variant som en italiensk Moscato. Her får du herlige bobler med skøn frugtsødme.
Nu er vinene på plads - og det er tid til at ønske dig et godt nytår!